flagUK
GREECE2

Το Ελβετικό Φορολογικό Μπλέντερ

Οι Ελβετοί φημίζονται για το τυρί, τη σοκολάτα και την ακρίβεια. Για τον επιχειρηματικό κόσμο όμως, ο «άσσος στο μανίκι» αποτελεί το τραπεζικό απόρρητο. Η Ελβετία είναι γνωστή για το σεβασμό που επιδεικνύει στις επιθυμίες των επενδυτών να διατηρούν σφραγισμένη την ταυτότητά τους και ως αντάλλαγμα αυτοί ανταμείβουν τη χώρα με το να προωθούν χρήμα στις Ελβετικές τράπεζες.

Παρόλα αυτά η κατάσταση έχει πρόσφατα αλλάξει. Οι Ελβετοί δέχονται πιέσεις για άρση του εταιρικού πέπλου («lift the veil», από το αγγλοσαξωνικό σύστημα) στο θέμα της πολυπόθητης και καλά προστατευμένης τραπεζικής μυστικότητας. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη γραμμή ποικίλουν, ξεκινώντας από το μη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν οι τράπεζες να φιλοξενούν πρόσοδα με σκοπό την ενίσχυση της τρομοκρατίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και κάθε άλλη παράνομη δραστηριότητα. Είναι θέμα χρόνου έως ότου οι Ελβετικές Τράπεζες αλλάξουν την πολιτική τους και «προσγειωθούν» από το φορολογικό παράδεισο στη γη έτσι ώστε να «διασκεδάσουν» την πολιτική πίεση που ασκείται κυρίως από χώρες της ΕΕ. Το 2009 η UBS βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πληρώνοντας, κατά συνέπεια υπέρογκα πρόστιμα, αφού αποδείχτηκε ότι ενθάρρυνε επενδυτές από τις ΗΠΑ για φοροδιαφυγή χάριν στις πρακτικές που εφάρμοζε.

Η επιτυχία του σχεδίου είναι να δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στους επενδυτές και να αποθαρρύνει την φοροδιαφυγή στους φορολογικούς κατοίκους της ΕΕ.

Η απόφαση αυτή δεν είναι καινούρια στον κόσμο των επενδύσεων. Η Οδηγία σε Θέματα Φορολογίας και Αποταμίευσης Εισοδήματος υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2003 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2005. Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την τροποποιημένη πρόταση στην παραπάνω Οδηγία, με σκοπό να συμπληρώσει ορισμένα κενά αναφορικά με την εφαρμογή και την ερμηνεία της Οδηγίας.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Οδηγία δίνει στην Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο τη δυνατότητα για μια μεταβατική περίοδο για προσαρμογή, αναφορικά με τη μεταχείριση που πρόκειται να εφαρμοστεί. Σε διεθνές επίπεδο, η Ελβετία, η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Σαν Μαρίνο, το Μονακό είναι χώρες που πρέπει, εξίσου, να συμμορφωθούν αναφορικά με τις επιχειρηματικές τους δοσοληψίες με φορολογικούς κατοίκους της ΕΕ.

Η Ελβετία πρέπει τώρα να βρει έναν τρόπο να παραμείνει υψηλά στις καρδιές των επενδυτών, ενώ παράλληλα, να διατηρήσει την υπόσχεσή της στην ΕΕ, αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Σύμφωνα με το σχέδιο οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 20% στην αξία της επένδυσης. Επίσης, η επένδυση θα αποτελέσει αντικείμενο φορολόγησης εισοδήματος κατά έτος πάνω στα κέρδη που θα προκύπτουν από το κάθε είδος κατάθεσης. Τα ποσά θα συλλέγονται από τις Ελβετικές Φορολογικές Αρχές και θα διανέμονται στις σχετικές χώρες σε ανώνυμη βάση, αναφορικά με την ταυτότητα του κάθε καταθέτη και κατ’ επέκταση φορολογούμενου.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2011, στόχος είναι για την Ελβετία να συνάψει διμερείς συμβάσεις με την Γερμανία και τη Μ. Βρετανία. Υπολογίζεται ότι ο φορολογικοί κάτοικοι αυτών των χωρών διαθέτουν λογαριασμούς ύψους 315 δις. δολάρια και 95 δις. δολάρια αντίστοιχα. Κι άλλες διμερείς συμβάσεις θα ακολουθήσουν με την Ιταλία και τη Γαλλία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, βρισκόμενη σε οικονομικό αδιέξοδο, προσπαθεί να συγκεντρώσει, μέσα σε ένα χρόνο, από την ισχύ της σύμβασης, περίπου 2 δις. δολάρια από φόρους από Ελληνικά κεφάλαια που διατηρούνται στις τράπεζες της Ελβετίας.

Η συμβουλή μας στους επενδυτές; Yπομονή, αντοχή και έξυπνος φορολογικός σχεδιασμός!BACK TO MAIN PAGE